صفحه اصلی > بخش تجاری > محصولات شاخص در کشاورزی و شیلات 

 

     

نام محصول: زعفران

نام علمی: Croucs Sativus

سطح زیر کشت در ایران: 84/738 هکتار

میزان تولید در ایران: 311 تن

میزان تولید در جهان: 321 تن

درصد تولید ایران به جهان: 97 درصد

رتبه تولید در جهان: یک

مناطق عمده تولید در ایران: استانهای خراسان شمالی, رضوی، جنوبی، یزد، فارس، اصفهان، کرمان

موارد مصرف: صنایع غذایی, دم نوش، انواع خورشت ها، شیرینی جات، دارویی و ...

ارزش غذایی: کاهش چربی و کلسترول خون، افزایش نفوذ اکسیژن در پلاسما، آرامش بخش، ضد اسپاسم، اشتهاآور و مقوی معده

     

 

 

     
     

 

نام محصول: پسته

نام علمی: PIS

سطح زیر کشت در ایران: 368/000

میزان تولید در ایران: 250000

میزان تولید در جهان: 600000

درصد تولید ایران به جهان: 42 درصد

رتبه تولید در جهان: اول

مناطق عمده تولید در ایران: کرمان، خراسان رضوی، یزد، فارس، سمنان و ...

موارد مصرف: تازه خوری، خشکبار و شیرینی جات

ارزش غذایی: کالری، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی

     

 

 

     
     

 

نام محصول: کشمش

نام علمی: RAISIN

میزان تولید در ایران: 160/000 تن

میزان تولید در جهان:1/200/300 

درصد تولید ایران به جهان: 13%

رتبه تولید در جهان: سوم

مناطق عمده تولید در ایران: آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان، همدان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و فارس

موارد مصرف: به صورت خشکبار، فرآوری

ارزش غذایی: ویتامین دی و هورمون استروژن، سلامت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان

     

 

 

     
     

 

نام محصول: انجیر

نام علمی: FICUS CARICA   

سطح زیر کشت در ایران: 54943 هکتار

میزان تولید در ایران: 80256 تن

میزان تولید در جهان: 1/000/000 تن

درصد تولید ایران به جهان: 7.3 درصد

رتبه تولید در جهان: پنجم

مناطق عمده تولید در ایران: استان فارس (شهرهای استهبان، نی ریز داراب، جهرم و کازرون)

موارد مصرف: تازه خوری، خشکبار، دارویی

ارزش غذایی: پروتئین، چربی و هیدروکربن ها

     

 

 

     
     

 

نام محصول: گردو

نام علمی: JUGLANS REGIA

سطح زیر کشت در ایران: 141/790 هکتار

میزان تولید در ایران: 222/608 تن

میزان تولید در جهان: 3/418/589 تن

درصد تولید ایران به جهان: 6%

رتبه تولید در جهان: سوم

مناطق عمده تولید در ایران: همدان، کرمان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، خراسان رضوی

موارد مصرف: تازه خوری، به صورت خشکبار، شیرینی جات و ...

ارزش غذایی: اسیدهای چرب غیر اشباح، پروتئین، آرژنین، ویتامین A,E، کربوهیدرات، مواد پکتینی، مواد معدنی


     

 

 

     
     


نام محصول: زرشک

نام علمی: BERBERIS VULGARISL

سطح زیر کشت در ایران: 14/006 هکتار

میزان تولید در ایران: 14/902 تن

میزان تولید در جهان: 15720 تن

درصد تولید ایران به جهان:  95%

رتبه تولید در جهان: اول

مناطق عمده تولید در ایران: آذربایجان شرقی، گیلان، مازندران، گلستان، سیستان و بلوچستان، کرمان، جنوب خراسان، فارس

موارد مصرف: تازه خوری، آب زرشک، شربت زرشک، کنسانتره، چاشنی غذاها

ارزش غذایی: ویتامین A، کلسیم، ویتامین B6، ویتامین C، منیزیوم، ویتامین B12، آهن، کربوهیدرات، پروتئین

 

     

 

 

     
     

 

نام محصول: انار

نام علمی: PUNICA GRANATUM

سطح زیر کشت در ایران: 82/600 هکتار

میزان تولید در ایران: 941000

میزان تولید در جهان: 3000000

درصد تولید ایران به جهان: 31%

رتبه تولید در جهان: اول

مناطق عمده تولید در ایران: فارس، اصفهان، مرکزی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی

موارد مصرف: تازه خوری، فرآوری، رب انار، شربت انار و کنسانتره

ارزش غذایی: کربوهیدرات ها (گلوکز و فرکتوز) اسیدها (اسید سیتریک، اسید (L) مالیک) عناصر معدنی ( سدیم، پتاسیم  و کلسیم منیزیم) ویتامین ها (C, B6, B5, B3, B2, A1, B) پروتئین ها (اکسیژن، هیدروژن، ازت همراه با فسفر و گوگرد در کنار عناصر فرعی نظیر آهن، مس)

     

 

 

     
     

نام محصول: خرما

نام علمی: Phoenix dactylifera

سطح زیر کشت در ایران: 119/115 هکتار

میزان تولید در ایران: 1/014/006 تن

میزان تولید در جهان: 7/549/000 تن

درصد تولید ایران به جهان: 13.4 درصد

رتبه تولید در جهان: سوم

مناطق عمده تولید در ایران: کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، بوشهر، فارس، هرمزگان، یزد، خراسان جنوبی، سمنان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، اصفهان و ایلام

موارد مصرف: تازه خوری، خشکباری، شیرینی جات و ...

ارزش غذایی: ویتامین (E, C, B, A) کالری بالا، فیبر گیاهی و آهن

     

 

 

     
     

نوع محصول (گیاه): گل گاوزبان

نام علمی:  Borago officinalis

سطح زیر کشت در ایران: ۵۱۹هکتار

میزان تولید در ایران: ۲۳۸تن

میزان تولید در جهان:

درصد تولید ایران به جهان:
رتبه تولید در جهان:

مناطق عمده تولید در ایران: منطقه اشکورات قزوین، رودسر و همچنین مناطق ییلاقی املش

موارد مصرف: خشک شده، اسانس، عرقیات، دم نوش ها، مصارف دارویی و ...

ارزش غذایی: تركيبات شيميايي موجود در گل‌ گاوزبان شامل ساپونين، موسيلاژ، رزين‌ ها، تانن ‌ها، كلسيم، پتاسيم و ويتامين C است.

     

 

 

     
     

نام محصول: میگو

نام علمی: PENAEUS VANNAMEI

سطح زیر کشت در ایران: 7053 تن

میزان تولید در ایران: 22475 تن

میزان تولید در جهان: 4000000

درصد تولید ایران به جهان: 2 درصد در سال 2011

رتبه تولید در جهان: 14

مناطق عمده تولید در ایران: خوزستان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و گلستان

موارد مصرف:بصورت کبابی، بخارپز و یا سرخ کرده

ارزش غذایی: ضد فشار خون، سرشار از سلنیوم، ضد آلزایمر، ضد کم خونی و پروتئین و کلسترول خوب

     

 

 

     
     

نام محصول: خاویار

نام علمی:

میزان تولید در ایران:  450 تن

میزان تولید در جهان:

درصد تولید ایران به جهان:  47 درصد

رتبه تولید در جهان: 22

مناطق عمده تولید در ایران: دریای خزر - منطقه مازندران

موارد مصرف: به شکل خام و یا همراه با زرده تخم مرغ یا خرده پیاز -  همراه با سبزیجات معطر یا قطعه کوچکی از نان و کره - سرد و با یک قاشق کوچک و بدون نان

ارزش غذایی: خاويار يک ماده غذايي پرانرژي است که طعم و بويي بسيار خوشايند دارد. به طور عمده پروتئين موجود در خاويار متشکل از اسيدهاي آمينه آرژنين ، هيستامين ، ايزولوسين ، ليزين و ميتونين است.
چربي موجود در خاويار نيز به دو دسته عمده تقسيم مي شود که عبارتند از "25 درصد کلسترول " و "75 درصد لستين".